De eitjes zijn uitgekomen

 In de keuken is het hier vanaf gisteren volop lente. 's Morgens vroeg waren er al een paar eitjes aangepikt. Fouchienus en ik hebben daarom maar snel een paar stukken keukenrol op de bodem gelegd. Terwijl we dat deden zagen we dat er achterin 1 ei lag wat al echt een gat in de schaal had. Het bleek dat het kuiken wat daarin zat ook haast ging maken. Om een uur of negen had ik gekeken en zag ik het beestje een beetje bezig door het gaatje. 

Om kwart over negen

Op deze foto kun je ook zien dat het ei ernaast ook al een stukje is aangepikt. Deze foto is van kwart over negen. Ik ben hierna vanalles gaan doen in huis en om half elf dacht ik opeens ik zal eens even bij de eitjes kijken. Nou en daar zag ik dit. Het eerste ei was al uit gekomen. En ik had het verdikkie gemist. 

Half elf het eerste ei is uit

Zodra het kuiken een beetje is bijgekomen van deze etappe, volgens mij wel het allerzwaarste wat hij/zij in zijn/haar leventje moeten doen, begint het rond te kruipen in de machine. Ondertussen constant omvallend. 

Kwart voor elf

Kwart voor elf en even een foto van dat natte koppie. Het foto's maken wordt zodra er een ei uit is gekomen wel lastiger. Alle vocht in het ei zorgt voor veel condens. 

Ik nam me echt voor om het tweede ei supergoed in de gaten te houden zodat ik zou kunnen zien dat het beestje echt uit het ei kwam. 

kwart over een

Dit is een foto van 1 uur. Het eerste kuikentje begin er al lekker pluizig uit te zien. Het zoekt echt het ander kuikentje op. En ze piepen constant naar elkaar. Kuiken nummer 2 (Fouchienus had de eitjes dus niet helemaal goed genummerd, zie je de 1 op dit ei?)is hier echt druk bezig. Het kapje aan de onderkant van het eitje wordt rondom kapot gemaakt. 

kwart over 1

Kwart over 1 en de opening is alwer een heel stuk groter. 

half twee

Dit is om half twee, het kuiken is voor meer dan de helft rond. Nog steeds bezig de schaal stuk te maken, maar je ziet ook regelmatig dat het zich helemaal uit begint te strekken in een poging om die twee helften van elkaar te krijgen. 

twintig voor 2

Kijk bij deze strekpoging is het gelukt om de schaal weg te drukken. Nu even weer op adem komen en dan eindelijk je nek kunnen strekken. 

twintig voor twee

Kijk dit eens vreselijk moe zijn. Met die schaal op zijn kop heeft het wel wat weg van Calimero.

twintig voor twee

Een halve minuut later was het beestje al de halve machine door gestrompeld. En even later gingen beide kuikens samen op weg. Waar bij ze dan niet alleen steeds over de eieren en de hygrometer struikelen, maar ook natuurlijk over elkaar. Dit is het eerste kuikentje waarbij het me gelukt is om het proces van uit het ei komen echt van dichtbij te zien. Ik ben vanaf kwart over 1 gewoon op een stoel bij het aanrecht gaan zitten. 

In de middag moesten we naar de bieb en boodschappen doen. Bij thuiskomst was nummer 3 al uit het ei. Nummer 4 kwam uit het ei net tijdens het eten. Het ene moment had die nog maar een stukje schaal kapot. En bij het naar de keuken brengen van de borden lag het kuiken al uit het ei. Nummer 5 zagen we wel. Lisette belde toevallig op half acht op hoe het was met de eitjes. Wij liepen naar de keuken en terwijl we eraan kwamen zagen we zo het eitje uit elkaar breken. 

Om half elf hebben we deze foto nog gemaakt. 

half elf in de avond

Vijf kuikentjes op een bultje bij elkaar aan het slapen. Het laatste ei zie je achterin de machine liggen. 

En dit is een foto van deze morgen. 

half acht op zaterdagmorgen

Alle zes de kuikens zitten nu samen in de broedmachine. En alle zes zien ze er weer precies hetzelfde uit. We kunnen nu alleen nog onderscheid maken tussen de eersten die uit het ei zijn gekomen en de laatste kuikens om dat die eerste al heel deftig hoog op de pootjes staan. Zoals het kuikentje links op de foto. Het kuiken wat je rechts zien schuift alleen nog maar een beetje op zijn kontje rond. 

Reacties