Quiltfestival 2014 (2)

Bij het begin van dit blogje zijn we inmiddels aangekomen in Zandeweer. Een bekend plaatsje voor ons, omdat mijn zusje hier jaren heeft gewoond. In deze kerk een expositie van Lidewij Uiterwaal-Damen en cursisten. Dit waren quilts in de sashiko techniek. Een quilttechniek uit Japan die wordt uitgevoerd met een dikkere draad dan de draad die meestal bij het quilten wordt gebruikt. 

Zandeweerkerk

Ik viel gelijk voor dit exemplaar. Zo mooie gedaan met al die verschillende rijg motieven en dan niet per blok een vorm rijgen, maar de verschillende vormen gebruiken voor textuur in het landschap. 

zandeweer kerk

Twee quiltjes naar het zelfde patroon. Bij deze vond ik het mooi om te zien dat in het blauwe quiltje het motief in de rand duidelik een bloem is. Bij het paarse quiltje echter heeft dat zelfde motief een oogje. En plots zie je daarin een vliegende kraanvogel. 

kerk Zandeweer

Hier wel allemaal motieven in blokken uitgevoerd in wit en crème kleurige stoffen. Zo verschrikkelijk veel rijg variaties bij elkaar. Dit doet mij altijd een beetje denken aan een van de eerste tekenlessen op de middelbare school. Met oost indische inkt een hele boel vakjes van 5 bij 5 invullen met allemaal verschillende dingetjes. Indertijd vond ik dat echt vreselijk. Na vijf hokjes kon ik niks meer bedenken. Denk dat die oefening me nu beter af zou gaan. 

Gebouw Irene

Hier liet Nashwa Taha zien hoe zij de ze werkstukken maakte, vrij gebaseerd op een oude naaldkunst techniek om tafelkleedjes e.d. te maken met behulp van gehaakte koordjes. 

Hierna was ik eigenlijk van plan om naar Uithuizen te rijden en vandaar de westelijke locaties te bezoeken. Maar aangekomen bij Doodstil, bleek de weg naar Uithuizen gestremd te zijn. Daarom zijn we eerst naar Kantens gereden. 

Kantens kerk

Een quilt van Barbro Ager met heel veel verschillende randjes en bandjes. 

Kantens kerk

Het was even puzzelen voor mij waar deze foto ook alweer bij hoorde. In de kerk heb ik een tijdje met Barbro Ager staan praten, daarna is volgens mij deze foto nog gemaakt, maar zo te zien hing deze aan de andere kant van de kerk, waar werken hingen van Lisa Karlsson. 

Vanaf de kerk zijn we naar de molen gelopen. Daar heb ik geen foto's gemaakt, daar de wol objecten me helemaal niet aanspraken. Ik denk dat ik daarvoor een beetje te veel een handwerktechnieken mens ben. Vanaf de molen liepen we naar Het Schienvat. In dat gebouw waren heel veel verschillende quilts te zien die mee deden aan de wedstrijd die was georganiseerd bij dit festival. De quilts die mij het meest aanspraken heb ik hier op de foto gezet. O.a. ook 1 van de winnaressen zag ik. 

wedstrijd

Deze vond ik erg mooi, Fouchienus dacht in eerste instantie dat dit geschilderd was i.p.v. textiel. 

wedstrijd

Dit was een winnende quilt. De reden dat ik deze op de foto heb gezet was dat alle verschillende texturen in het quiltwerk me aanspraken. 

Inmiddels was het rond het middaguur. We gingen op naar Stitswerd, waar we de auto konden parkeren achter een boerderij. Vandaar even een lekker wandelingetje naar het dorp. 

Stitswerd buiten

Met dit weer was dat wandelingetje helemaal geen straf. Armen en benen waren ingesmeerd. Tijdens het wandelingetje heb ik een broodje op gepeuzeld. Onderweg zagen we nog een moedereend met veel kinders die snel het weggetje overstaken. Dat zijn van die mooie cadeautjes om te zien vind ik altijd.

Stitswerd

In de kerk in Stitswerd hing weer een keur aan hele mooie quilts, zoals deze van Gerry van der Lugt. 

Stitswerd

Ook Teadske van der Linden had prachtige quilts hangen in deze kerk. In eerste instantie liep ze gauw weg, om niet in de weg te staan bij het maken van de foto, maar ik heb haar gevraagd of ze niet bij haar quilts op de foto wilde. En dat wilde ze wel. 

Voor nu is dit even de laatste foto van dit blogje. Wordt vervolgd.

 

Reacties

afbeelding van Shirley

Shirley (niet gecontroleerd)

Wat mooi en zo veel ook wat me aanspreekt, heel fijn dat je het met iedereenwilt delen! Ja, we vergapen ons aan de mooiste kunstwerken, de grootste evenementen en luxe, maar een moederend met jonkies die oversteekt, dat slaat alles.