Heel oud werkje

Naar aanleiding van een vraagje op een facebook groep over hoe lang we al borduren heb ik een paar foto's gemaakt van mijn allereerste echte kruissteek projectje. Ooit had ik een online fotoalbum bij Webshots met daarin foto's van bijna alle projecten ooit gemaakt. Helaas is Webshots gestopt. Ik moet dus alles weer opnieuw gaan verzamelen en op de foto zetten. Dat is er al een tijd bij gebleven. Maar nu ik niet zo veel vorderingen kan laten zien, kan ik natuurlijk wel af en toe een paar foto's maken van de oude werken en dan laten zien.

hertje1970

Dit voorbedrukte werkje kreeg ik van mijn moeder, ik zal een jaar of 6 of 7 geweest zijn denk ik. En ik wilde borduren. Mijn moeder heeft me hierop de eerste kruisjes voorgedaan. Dat mijn moeder links was is al aan de kruisjes te zien. Ze zijn precies andersom. Ik werk al zo lang ik me kan herinneren het eerste halve kruisje van linksonder naar rechtsboven en dan van linksboven naar rechtsonder het tweede halve kruisje. 

hertje achterkant

Aan de achterkant is goed te zien hoe ik de eerste kruisjes leerde. Namelijk kruisje voor kruisje afmaken. Ik begon met de donkerbruine lijn in te vullen. Later werden de kleurvlakken van het hertje( dat heb ik er altijd in gezien) en de lucht ingevuld. Allemaal horizontale rijen heen en weer. Op een gegeven moment is het werkje in een kast terecht gekomen. Dat stijve stramien en ook het voorbedrukte was het helemaal niet voor mij. Toch heb ik het werkje wel zelf afgemaakt. Volgens mij in mijn tienertijd. Inmiddels had ik al diverse andere dingetjes gemaakt. En ik had me aangewend om eerst halve kruisjes te maken en dan in een teruggaande beweging de halve kruisjes af maken. 

Leuk toch om die ontwikkeling nog te kunnen zien in dit ene werkje. Op school heb ik tijdens de handwerkles nooit een kruissteek lapje gemaakt. Wij maakten een lapje met diverse steken. In de derde klas. Ik kan me herinneren dat we begonnen met de rijgsteek, daarna stiksteek, een platsteek, zigzag en diverse kettingsteken. Onder aan de lap mocht je tot slot een rij motiefjes borduren. Ik had daar bootjes gemaakt. Het geheel werd afgewerkt met een rand van festonsteken. Ik vind het nog steeds jammer dat ik dat lapje niet meer heb.