Snijden, snijden en nog eens snijden

Na het strijkwerk van woensdag kon ik ook nog beginnen met snijden.

alle strips gesneden

Hier liggen alle 30 fat quarters die ik heb gespaard voor deze quilt gesneden in strips. De rekenmachine ligt er niet voor niks bij. Er komt hier heel wat rekenwerk om de hoek kijken. 

Voor een quilt met 81 blokken ben ik 81 grote vierkanten, 648 driehoeken en 1296 kleine vierkantjes nodig. Na diverse berekeningen ben ik er uit, ik heb per fq drie strips gesneden van 3,5 inch breed en 4 strips van 2 inch breed. 

snijden met malletjes

Gistermorgen kon ik beginnen met het snijden van de delen. Eerst nog een beetje onwennig. Al snel heb ik op de malletjes een paar stukjes fijn schuurpapier geplakt. Dat scheelt toch enorm bij het snijden. 

vierkant

In eerste instantie sneed ik de stukjes uit een paar strips van verschillende stoffen. Maar daar ben ik na de eerste twee verschillende stoffen vanaf gestapt, omdat niet alle fat quarters van verschillende winkels gelijke groot zijn. Twee van de lapjes zijn echt veel kleiner, geen idee meer waar ik die heb gekocht, maar ik merk wel dat de fq's van De Naaidoos het grootst zijn. Ik leg nu per stof de drie strips op elkaar. Dan snijd ik eerst 1 vierkant. Hiermee heb ik de drie die ik nodig ben. (3 keer 30 geeft 90 vierkanten terwijl ik er 81 nodig ben. Kan ik altijd nog wat wisselen bij het maken van de blokken) Hierna kan ik 6 keer een stapeltje driehoekjes uit de strip snijden. 

driehoeken

Na het afsnijden van de driehoeken en vierkanten is het een klein werkje om ook direct de kleine puntjes af te snijden. Hoef ik straks na het naaien geen puntjes te knippen. Ik ga straks zo snel verder snijden. Want er ligt me toch een behoorlijke stapel strips. Op diverse filmpjes van Marti Michell zie je haar we door 6 lagen snijden, maar ik ben toch bang dat de onderste laag te veel gaat verschuiven dan. Gewoon domweg doorgaan is nu het devies. Dan kan ik later de hele boel mee naar boven nemen en lekker achter elkaar door naaien. 

Reacties