Quilt patroon en ontbrekende delen breipatronen

Weer een maandagmorgen blogje deze maandag. Ik ben de afgelopen week weer gewoon doorgegaan met quilten. Tijdens het markeren van de volgende serie blokken heb ik een paar foto's gemaakt om te laten zien hoe ik dat doe bij deze quilt tenminste. Ik ben er zelf ook nog steeds niet uit hoe ik het gemakkelijkst ingewikkelde quiltpatronen kan overbrengen. Je ziet zoveel opties voorbij komen op het net. Alleen heb ik meestal geen zin om allerlei verschillende benodigdheden te kopen. Dat geld steek ik liever in lapjes. Voor mallen gebruik ik dan gewoon dun karton. En op het moment dit doorzichtig spul. Een afvalproduct uit de drukkerij wat hier wordt hergebruikt. 

markeren

Dit is het malletje wat ik heb gemaakt voor het patroon wat ik bedacht. Ik plaats de mal gewoon ongeveer op de goede plaats, zo op het oog. Zal misschien niet altijd op de millimeter nauwkeurig zijn, maar dat valt later echt niet op. Hierna teken ik met een vulpotlood rondom de mal. 

binnenlijn

Als het buitenste lijntje staat, verschuif ik de mal zodanig dat ik de lijnen binnenin het te quilten figuurtje kan tekenen. Dit doe ik het zelfde voor het ander vierkantje. 

gemerkt

En kijk dan is er weer een volgend blokje gemerkt met het te quilten patroon. Ik doe zo steeds een stuk of 5 blokjes. Dan poets ik hopelijk het patroon tijdens het quilten niet weer weg. Ik ben trouwens nu al de meest handige manier aan het bedenken om een ingewikkelder veren patroon of iets dergelijks over te brengen op de rozensampler. Ik ben nog lang niet zover. Maar je kunt het maar beter alvast uitbroeden. Ik denk dat ik daarvoor ook een mal maak die bestaat uit verschillende delen. Daarvan zag ik een voorbeeld staan in een handquilt boek. 

Zojuist zag ik in een nieuwe reactie op een oud blog bericht uit 2013 weer een verzoek staan om een ontbrekend deel van een breipatroon. Nu help ik graag mede handwerksters, wanneer ik kan en wanneer ik daarmee geen inbreuk maak op copyrights etc. Van dit breipatroon heb ik inmiddels al zeker een keer of 10 iemand doorgegeven waar het ontbrekende diagram te vinden is. Het wordt alleen wel lastig als het verzoek me via een reactie bereikt en daarbij alleen een voornaam wordt gebruikt, zonder mailadres, facebook contact of link naar een eigen website. In het verleden heb ik wel eens van alles afgespeurd om iemand toch maar te vinden. Dat lukte dan gelukkig wel via facebook. Maar dat kost me toch echt te veel tijd. 

Vandaar dat ik hier nog maar eens vermeld hoe je ontbrekende delen van Lana Grossa/Filati patronen kunt vinden. Op de duitse site van Lana Grossa hebben ze een errata pagina. Wanneer je hier het nummer van het boek waaruit het patroon komt invoert en daarbij het nummer van het model waarvan een stuk beschrijving in het boek ontbreekt, kan kun je een pdf met het patroondeel downloaden. 

www.lanagrossa.de/service/korrekturen/index.php#

Hier even directe link naar de pagina met correcties. Altijd handig om te weten waar je dit kunt vinden. 

 

Reacties