Quiltfestival 2014 (3)

Van Stitswerd ging de reis naar Usquert. Het kerkje in Rottum hebben we deze keer overgeslagen. Vanaf de parkeerplaats was me de wandeling net even te lang voor een kleine tentoonstelling. Vooral omdat ik wist dat er in Warffum en Uithuizen ook nog flink gelopen moest worden.

kerk Usquert

In de kerk in Usquert waren werken te zien van Christa Ebert. Hierbij was dit een werk wat mij zeer aansprak. 

kerk Usquert

De techniek met de gebogen lijnen wil ik zelf ook nog eens gebruiken in een quilt. Die quilt zit bij mij nog in de uitbroed fase. Nog niet eens aangekomen in het schetsboek. 

kerk Usquert

Beetje een wazige foto ik heb mijn toestel niet op een statief. Met zo'n apparaat zou ik denk ik alleen maar heel onhandig zijn en mensen meppen verkopen. Waar ik meestal een mens ben van de koele kleuren, vond ik dit toch ook een hele mooie quilt. 

kerk Usquert

Bij dit werk werd ik getroffen door de textuur van het quilten en de teksten op de stof. Wat had ik graag willen vragen hoe die stoffen tot stand waren gekomen. 

molen Usquert

Van de kerk ging het te voet naar de molen. In de molen Eva stonden en hingen werken van Alexandra Drenth. Werken die ik heb bekeken met gemengde gevoelens. 

molen Eva

Molen Eva

Deze mevrouw werkt met veelal oud textiel, borduurwerken etc. Mijn dubbele gevoel is dan dat de borduurwerken vanuit de "kunst" sector regelmatig met een zekere mate van minachting worden benaderd. Diezelfde werken worden verknipt en dan verwerkt in iets wat met een mooi verhaal er omheen opeens KUNST wordt genoemd. Ik geloof dat ik gevoelsmatig nog het meeste moeite heb met het verknippen van de borduurwerken. Moet er echt niet aan denken dat werken waaraan ik met veel plezier heb gewerkt later verknipt gaan worden. Soms is het zo jammer dat vakmanschap regelmatig ondergeschikt wordt gemaakt aan de "zoektochten naar beelden" in de textiel. 

hal Warffum

In de hal in Warffum hingen ook prachtige quilts. Ik heb daarvan echter alleen deze quilt op de foto, omdat het in de hal best donker was. En flitsen vind ik niet prettig voor medekijkers. Wat me zo aantrekt in deze quilt? Niet eens de kleuren, meer de vormen en de patronen die de verschillende blokken afzonderlijk en samen vormen. Ik liep in de hal met mijn verjaardagsgeld in mijn tas. Daar heb ik echter niets van uitgegeven. Geen lapjes die me echt aanspraken. Al helemaal niet bij de vele kramen met reproductie stofjes. Ik heb gemerkt dat ik meer plezier vind in kleurige stofjes. En aangezien ik aan het quilts afmaken ben had ik ook niet echt iets nodig. Daarom vlot door naar de volgende locatie. 

Vanuit de hal zijn we naar het openlucht museum gelopen voor de tentoonstelling van oude quilts. Genieten, ook vanwege het verhaal bij deze quilt. In het museum heb ik geen foto's gemaakt. 

Hierna was het gebouw de Schakel aan de beurt. 

schakel warffum

Van zo'n uitstalling van vrolijke quiltjes kan ik erg vrolijk worden. In De Schakel hingen quilts van de Kwelderquilters. Heel gewone quiltjes, waar de lol van het maken vanaf straalt. Heerlijk dat ook deze quiltjes hier een plekje krijgen. 

Schakel

Tussen de quilts hing ook deze mysterie quilt uit het Quiltnieuws. 

Uithuizen stond vervolgens op het programma. Ook een dorp met veel verschillende locaties met quilts. Het wandelen werd hier aan gekomen wel wat moeilijker, maar ik wilde toch graag de diverse locaties hier bekijken. Allereerst kwamen we bij de R.K. kerk. 

RK uithuizen

Dit is een quilt van Mariet Soethout-Mous, mooi met de vele quiltpatronen. Ik had  nog meer van haar quilts op de foto gezet, maar door het slechte licht in de kerk zijn die jammer genoeg te wazig om hier te tonen. In deze kerk nog een leuke verrassing trouwens, ik herkende opeens een mede blogster. Dat zijn altijd mooie ontmoetingen. 

RK uithuizen

De tweede quiltster die werken had hangen in de RK kerk was Hilde van Schaardenburg. Van haar maakte deze quilt "Het Oog" op mij de meeste indruk. Heel leuk was het ook om de schetsen voor de quilt te zien. 

Ik geloof dat ik nu in 1 blogberichtje wel weer genoeg foto's heb gepropt. Daarom weer een wordt vervolgd.

 

 

Reacties

afbeelding van Conny

Conny (niet gecontroleerd)

Ha dit was een flink deel van de route die ik ook ben gegaan. Bij Rottum reed een pendelbusje, dat heb je blijkbaar gemist. In die kerk artquilts/werkstukken.
Mooi om met jouw foto's na te genieten.

afbeelding van Alexandra Drenth

Beste mevrouw,

Ik wil u toch laten weten dat ik als maakster van de samenstellingen en collages in Usquert absoluut geen minachting heb voor handgemaakte borduurwerken. U heeft recht op uw mening maar laat ik u vertellen dat de handweken die ik heb verkregen uit nalatenschappen, uit vuilnisbakken en schenkingen komen. De maaksters van de werken staan achter mijn werk, want ze hebben gezien wat er van wordt gemaakt, daarin stemmen ze toe en vinden het fantastisch om te zien wat er nog ontworpen kan worden van hun oude borduurwerk. Daarnaast verwerk ik ook eigen borduurwerk in de samenstellingen.

Dan nog; borduurwerken die met grote liefde zijn gemaakt, zijn in vele gevallen met het grootste gemak in de afvalcontainer gedumpt. Dat vind ik persoonlijk de grootste minachting die ik kan bedenken. Nogmaals, u heeft zeker recht op uw mening maar u heeft geen idee dat juist de mensen die totaal geen gevoel voor handwerk hebben de grootste minachting veroorzaken.