Mijn moeder/My Mother

070mama02022010

Een foto van mijn moeder. Het was even zoeken om een foto van haar aan het handwerken te vinden, deze komt uit 1982. Voor de handwerk groep van ouderen die ze leidde maakte ze oma popjes die aan het breien waren. Vlak voor Sinterklaas was er dan een verkoping van de spulletjes die de groep maakte zodat ze weer nieuwe materialen konden kopen.

Vandaag is het al weer 15 jaar geleden dat ik op mijn werk een volledig onverwacht telefoontje van mijn vader kreeg. Mama was zo plotseling tijdens het theedrinken niet goed geworden en overleden. Nog maar 62 jaar oud was ze. Ze breide niet alleen graag, nog een grotere hobby was haar naaimachine. In haar jeugd had ze gewerkt in verschillende confectie fabrieken in Wildervank. Eerst als 1 van de meisjes, later mocht ze steeds meer doen. Het leukste vond ze het werken aan babykleding, waar ze op een gegeven moment zelfs wat mocht ontwerpen. Na haar huwelijk stopte ze met werken in de fabriek, thuis naaide ze nog wel partijen voor de fabriek. Later naaide ze vooral veel voor haar 3 dochters. Ook voor zich zelf. Ik zie haar nog zitten, zag ze in het publiek van 1 van de 8 een dame met een leuke jurk. Zat ze de hele quiz lang te wachten op shots van die dame en dan tekende ze het ontwerp van de jurk en later de patronen en dan naaide ze dat gewoon. Kleding kopen met mama was een ramp. Veel kledingstukken werden afgekeurd omdat ze het zelf beter (en veel goedkoper) kon maken.

We zijn samen ooit eens naar een handwerktentoonstelling in de Martinikerk in Groningen geweest. De quilts die daar hingen vonden we allebei erg mooi. Ooit wilde ze ook nog wel eens quilten, tijdens het quilten denk ik nu vaak aan haar. Wat had ze het vast leuk gevonden om dit samen te doen.

Lieve Mam, bedankt voor de liefde voor stoffen en handwerken die je me hebt bijgebracht. 

Wordpress category: 

Reacties

afbeelding van kitty

Hallo Dineke, mooi en lief stukje over je moeder!
Kun je me helpen? Ik wil aan de lensquilt beginnen, maar weet niet hoe te starten. heb jij het door middel van paperpiercing gedaan, of gewoon aan alkaar gezet? Zijn de patroontjes op ware grootte? het vertaalde russisch geeft niet direct uitsluitsel...